Skolebrød med rabarbra og jordbær
3 t / Middels
De fleste har et nært forhold til skolebrød, eller skoleboller, men det er ingen grunn til å ikke kunne pimpe de litt opp. Med sesongens rabarbra og jordbær forvandles skolebrødene til en sommerdrøm.
Skolebrød
450 g hvetemel
50 g sukker
25 g fersk gjær
1 ts kardemomme
1 ts kanel
2 klyper salt
2 dl melk
1 stort egg
75 g romtemperert smør i terninger
1 stk egg til pensling
Ha hvetemel, sukker, fersk gjær i små biter, salt, kanel og kardemomme. Pisk egg og melk sammen og varm det opp til romtemperatur. Ha det våte sammen med det tørre og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett så smøret i 4-5 omganger mens maskinen fortsetter å elte. Når alt er tilsatt skal deigen eltes i nye 10 minutter. Dekk deigen til og la den heve til dobbel størrelse, ca 1 time.
Ha deigen på kjøkkenbenken del i 8-12 like biter, avhengig av om du ønsker store eller små/medium skolebrød. Rull boller og trykk de flate. Ha på et bakebrett, dekk til og la de heve i 30-40 min. Press ned midten i bollene og ha i vaniljekrem. Pensle bollene med pisket egg og stek på 190 grader over-/undervarme i ca. 15 minutter, avhengig av størrelse. Avkjøl.
Vaniljekrem
1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
4 dl melk
6 stk eggeplommer
0,5 dl sukker
1 ss maisenna
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til vaniljekremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
Topping
200 g melis
Rabarbra-sukkerlake, til ønsket konsistens
2 stk rabarbra
1 dl sukker
1 dl vann
1/2 kurv jordbær
Spiselige blomster, kan sløyfes
Skrell rabarbraen og ha skrellet i en kjele med sukker og vann. Kok dette opp mens du kutter rabarbraen i skiver. Kok rabarbraen lett mør i laken og la den avkjøles.
Bruk rabarbra-laken sammen med melis til å lage glasur. Kutt jordbær i skiver.
Topp skolebrødene med melisglasur, posjert rabarbra, jordbær og spiselige blomster.
Følg Truls når han reiser rundt i Norge og besøker lokalmatprodusenter