PORTRETTINTERVJU

Bli bedre kjent med Bøhmer småbruk!


I appen LocalFood finner du lokalmatprodusenten Bøhmer småbruk fra Sandefjord. Vi stilte dem noen spørsmål slik at vi kan bli bedre kjent med hvor maten kommer fra.

Hva heter du og hvor gammel er du?

Morten Bøhmer  - 46 år


Hvor i landet holder du til?

Sandefjord


Hvor lenge har du drevet med lokalmat?

4-5 årFortell litt om deg selv og hvorfor har du valgt å jobbe med lokalmat?

Jeg elsker å jobbe med dyr og jord. Det å produsere kjøtt, egg, grønnsaker osv med ren samvittighet, både for naturen og dyrene er en viktig faktor hos oss. Vi vil produsere produkter av høy kvalitet og med ren samvittighet!


Hva produserer du/dere på gården og hvor stor drift har dere?

Vi produserer svinekjøtt, kaninkjøtt, egg, honning og grønnsaker. I tillegg sanker vi og produserer mat av sopp og bær som vi sanker i skogen.


Hva er det beste redskapet eller utstyret du har på jobb?

Lommekniven, kan brukes til alt!


Hvis du ikke drev med lokalmat. Hva tror du at du ville drevet med da?

Er såpass glad i å lage mat, så hadde muligens vurdert å bli kokk.


Lokalmat er stort sett en fulltids livsstil, men har du en annen hobby på si?

Liker å være ute i naturen, gjerne kombinert med jakt.


Hvorfor er lokalmat så viktig for deg?

Jeg ønsker å ha nærkontakt til produksjonen og forståelse for den innsatsen som skal til for å kunne servere ett måltid til familien.


Hvilke utfordringer møter du på i hverdagen?

Som primærprodusent har vi både produksjon, marked og administrative oppgaver, men det er knapp 1/2 stilling som er i sving og ingen ansatte utover det. Så det blir mange små og store oppgaver som skal løses innenfor mange forskjellig felt hver dag.


Har du en fun-fact om gården eller produktene deres? 

Vi er jo birøktere og bier er våre minste husdyr. Så på sommerhalvåret har vi rett og slett millioner av husdyr, som jobber for oss og produserer honning.


Vi må selvsagt spørre; Hva er din favorittmat?

Er veldig glad i fermenterte grønnsaker og langtidsstekt kjøtt, gjerne i samme måltid... Topper det gjerne med å drikke noe hjemmebrygget øl ved siden av. 


Har du et mattips å dele med oss?

Vi har jo tidligere produsert kaninkjøtt for salg og kommer til å tilby det igjen i 2024. Confit av kaninkjøtt må jo være noe av det beste jeg kan tenke meg. Tar 5-6 timer, men vel verdt  det, kan gjerne også hermetiseres og spises utover vinteren.


Har du noe på hjerte som du ønsker å dele med oss og leseren? 

Sett deg inn i lokalmatproduksjon, snakk med produsenter og dra på besøk til dem. De fleste vil ta i mot besøkende og fortelle om hvordan de jobber. 


Takk for maten og takk for at du delte Morten!