Bli kjent med geita!
PORTRETTINTERVJU
Geit fra Njøsagarden Kvaole. Se profil
Hva heter du?
Geit.
Hvor i landet holder du til?
Jeg finnes stort sett over hele landet, men flest av meg finner du på Vestlandet og i Troms.
Hvor mange raser finnes det av deg i Norge?
Hovedsakelig 5; Norsk melkegeit, Mohair, Kasjmir, Kystgeit og Boer.
Hva er din beste egenskap?
Jeg er veldig god til å beite, og stolt bidragsyter for det biologiske mangfoldet!
Hva liker du best?
Jeg elsker ulendt terreng med mye busker, og jeg er veldig glad i å være sosial!
Hva kan vi få av deg?
Melk, kjøtt og skinn.
Hva smaker kjøttet?
Som kje er jeg både mør og mild i smaken, nesten som en blanding mellom kylling og lam, men som voksen har jeg litt mer smak. Uansett bør du tilberede meg over lang tid på lav varme, for jeg er veldig mager!
Når er det sesong?
Kjesesongen er på våren, men du kan få tak i meg frossen resten av året.
Er dere friske og raske?
De siste 20 årene har det vært veldig fokus på riktig avl og fôr, så nå er vi friskere enn noen gang og med bedre smak på både melk og kjøtt.
Har du noen tanker til slutt?
Folk må bli flinkere til å spise kjekjøtt, for det er fantastisk godt, og samtidig gjør det at færre dyr bare blir destruert fordi ingen vil ha det.