Lokalmatkassa 24. oktober
MED RÅVARER FRA LOKALE MATPRODUSENTER I ØSTFOLD OG OSLO

Takk for at du velger å støtte dine lokale matprodusenter!

Kassen er tilgjengelig for salg via REKO-ringen Bjerke i appen tom 24. okt.


Under følger alt du trenger å vite for å komme i gang👇


Råvarer i kassa:

Norsk Ullgris DA: Mørbrad av ullgris

Linnestad gård: Grønnkål, purreløk

Mølle Haugen: Pimpernell-poteter, jordskokk, lynghonning 500 g, vaffelrøre, jordbærsyltetøy, gulrot, løk, hvitløk

Norsk Urkorn: Brisket av kalv, surdeigsbrød, hvetemel

Brobekk Skolehage: Eplemost


Vi retter en stor takk til matprodusentene for flotte produkter som vi kan kose oss med!


Bli bedre kjent med produsentene nederst på siden.


Kjøpe/ha selv:

Ettersom denne matkassa er basert på lokale råvarer i sesong, er det derfor et behov for å supplere med litt flere ting avhengig av hva som er tilgjengelig hos produsentene. Det du trenger å kjøpe inn eller bruke av det du har er følgende:

Standardvarer:

Innkjøp:


Oppskrifter du kan lage basert på denne kassen:


Denne kassen er satt sammen slik at hele helgen er spikret med retter tilpasset tidsbruk. Forslag: ullgris på fredag, gryte på lørdag og suppe på søndag. Honningkake til formiddagskos lørdag og vafler på søndagen. Eplemosten smaker godt både ved siden av vaflene eller til frokosten.

Men du står selvfølgelig helt fritt til å bestemme dette selv!😊


#1

Mørbrad av ullgris med erter, eple og grønnkål


Antall personer: 4

Tidsbruk: 45 minutter


Ullgrisen har naturlig mye umettet fett, og dette bidrar både til god smak og mørt kjøtt. Ullgris passer svært godt sammen med epler og erter, og den syltede selleriroten er viktig for balansen i retten.


Ingredienser:


Slik gjør du:


Tips! Det passer også godt å ha ovnsbakte poteter ved siden av dersom du ønsker det.#2

Brisket av kalv med potetmos, parmesan og gremolata


Antall personer: 4

Tidsbruk: 3.5 timer


Ingredienser:


Slik gjør du:


#3

Jordskokksuppe med surdeigsbrød


Antall personer: 4

Tidsbruk: 40 minutter


Jordskokken har en lang historie i norsk matkultur, fra sin introduksjon på 1600-tallet til sin rolle som nødavling under andre verdenskrig og den moderne gjenoppdagelsen som en allsidig og spennende ingrediens i dagens norske kjøkken. Jordskokk har en unik, nøtteaktig smak og passer til alt fra sjømat til tunge kjøttretter.


Ingredienser:


Slik gjør du:


Tips! Urteolje lager du ved å kjøre 1 dl solsikkeolje sammen med 3/4 bunt gressløk med en stavmikser i 2 minutter. Varm opp oljen i en kjele til den begynner å boble. Avkjøl og sil av gressløken i en finmasket sil.


#4

Honningkake


Antall personer: 4

Tidsbruk: 1 t og 20 min


Ingredienser:

Slik gjør du:


Tips 1! Er honningen veldig hard, kan den varmes ved å sette glasset i varmt vann en stund, eller sett det i mikrobølgeovnen et minutts tid.


Tips 2! Malt ingefær kan byttes ut med 1 ss revet frisk ingefær, eller tilsvarende finhakket syltet ingefær.


Vi håper det smaker!

Ønsker du gi oss en tilbakemelding på lokalmatkassa kan du sende en e-post til truls@localfood.no 😊


Bli kjent med produsentene i kassa
Husk å følge dem i appen🤩


Norsk Ullgris DA

Norsk Ullgris DA er et samarbeide mellom gårdene Østre Pavestad gård i Hemnes, Aurskog-Høland og Nordre Ilen gård i Askim, Indre Østfold. Eierne er Petter Simonsen fra Østre Pavestad gård og Jon André Sørensen, Jon Sørensen og Anne-Lise Wiik Sørensen fra Nordre Ilen gård.


Produksjonen er Debiosertifisert og Dyrevernmerket. Alle våre produkter og råvarer som brukes i våre produkter er økologiske. Våre varer er ikke nitrittbehandlet eller tilsatt stivelsesmiddel. Ullgris utvikler et mørkt kjøtt med en unik marmorering, samt kvalitetsspekk. Kjøttet er veldig smaksrikt. En høy prosent av skrotten utgjør fett noe som er særpreget på denne rasen. Fettet inneholder en stor prosent umettede fettsyrer og oljesyre.


Linnestad gård

Familiedrevet sertifisert økologisk familiegård. Vi har 60 mål med dyrka mark hvor vi dyrker grønnsaker i forskjellige skifter. Vi har høner som går fritt og beiter i kløverenga i vår økologiske eplegård. Vi har bier som pollinerer frukt og bærplantene våre. Vi bruker grønngjødsel og egen hønsegjødsel på grønnsakene våre, og tilnærmer oss derfor biodynamisk drift. Alt vi tilbyr er dyrket 100 prosent fritt for kjemikalier av noe slag, og er naturlig gjødsla. Vi spesialiserer oss på å tilby topp kvalitetsprodukter til de beste restaurantene i Oslo, vi liker det best når vi kan tilby nyhøstet grønnsaker til kvalitetsbevisste kunder.


Brobekk skolehage

Brobekk skolehage er en parsellhage midt på Bjerke i Oslo. Området er på 20 mål, med ca. 100 parseller. Brobekk skolehage var fra ca. 1965 skolehage for flere av byens skoler. I 1989 ble det meste av skolehagevirksomheten nedlagt, og bydel Bjerke tok over forvaltningsansvaret for området. Parsellhagen har mange frukttrær og bærbusker, en stor urtehage, bikuber samt et rikt dyreliv av fugler og insekter.


Brobekk skolehages venner er en frivillig organisasjon som er ansvarlig for organisering av parsellutleie og drift av området. Skolehagen tilbyr produkter som eplemost, urter, syltetøy, grønnsaker og honning. Alt basert på frivillighet og kjærlighet til det som vokser og gror i hagen.


Mølle Haugen

Vi fikk de første Bikubene for 7 år siden. I dag har vi 15 bikuber og 15 høner hos oss på et småbruk ved Sandbekk mølle i Degernes. Biene bor i trekasser som er det naturmatriale de hører hjemme i. Her sanker vi nektar fra ville vekster, bær fra skogen og det vi klarer å dyrke for hånd.


Mange av produktene er uten sukker eller søtet med kun honning. Alle produktene produseres med egne råvarer. Eks. Kaker med egne egg, honning, bær osv. Syltetøy av egne bær fra skogen eller hagen vår. Melet er fra lokal bekjent. Ingenting er produsert med kun innkjøpte råvarer. Bare sukker, krydder og det som ikke lar seg dyrke hos oss er kjøpt utenfra.


Norsk Urkorn

Norsk Urkorn eies og drives av Petter Simonsen og ekteparene Anne-Lise og Jon Sørensen, Eirin og Kolbjørn Fagerås. Alt kornet er økologisk dyrket på våre gårder / i vårt nærområde, Indre Østfold. Eirin og Kolbjørn driver økologisk melkeproduksjon i tillegg til dyrking av urkorn. Petter, Jon og Anne-Lise driver også firmaet Norsk Ullgris.


Vi i Norsk Urkorn prøvebaker med hver mel-batch, og legger ut oppskrifter og baketips på hjemmesiden vår her: norskurkorn.no


Dette er utviklet med tanke på å gi de som bruker produktene våre mest mulig næring, og samtidig kunne glede seg over vellykket og nydelig bakst. Vi er opptatt av bærekraft og kortreist mat, og har stor glede av å dele dette med andre.