Lokalmatkassa 24. oktober
MED RÅVARER FRA LOKALE MATPRODUSENTER I ØSTFOLD OG OSLO
Takk for at du velger å støtte dine lokale matprodusenter!
Kassen er tilgjengelig for salg via REKO-ringen Bjerke i appen tom 24. okt.
Under følger alt du trenger å vite for å komme i gang👇
Råvarer i kassa:
Norsk Ullgris DA: Mørbrad av ullgris
Linnestad gård: Grønnkål, purreløk
Mølle Haugen: Pimpernell-poteter, jordskokk, lynghonning 500 g, vaffelrøre, jordbærsyltetøy, gulrot, løk, hvitløk
Norsk Urkorn: Brisket av kalv, surdeigsbrød, hvetemel
Brobekk Skolehage: Eplemost
Vi retter en stor takk til matprodusentene for flotte produkter som vi kan kose oss med!
Bli bedre kjent med produsentene nederst på siden.
Kjøpe/ha selv:
Ettersom denne matkassa er basert på lokale råvarer i sesong, er det derfor et behov for å supplere med litt flere ting avhengig av hva som er tilgjengelig hos produsentene. Det du trenger å kjøpe inn eller bruke av det du har er følgende:
Standardvarer:
Salt
Pepper
Solsikkeolje (nøytral) • Smør
Sukker
Egg (2 stk)
Malt kanel (2 ts)
Malt ingefær (2 ts)
Natron (2 ts)
Sitron (1 stk)
Sterk kaffe (2 dl)
Brunt sukker (150 g)
Melis (2 dl)
Maizena
Laurbærblader (2 stk) • Eddik 7% (0,25 dl)
Innkjøp:
Frosne erter (200 g)
Avokado (1 stk)
Lime (1 stk)
Rød chili (1/4 stk)
Epler (2 stk)
Sellerirot (1/2 stk)
Hvitvin (1,5 dl)
Oksekraft (2,5 dl)
1 boks gode, grovhakkede hermetiske tomater
Parmesan (100 g)
Persille (1 bunt)
Kyllingkraft, evt grønnsakskraft (5 dl)
Fløte (5 dl)
Gressløk
Oppskrifter du kan lage basert på denne kassen:
Mørbrad av ullgris med grønnkål, erteguacamole, knutekål og epler (45 min)
Brisket av kalv med potetmos, parmesan og gremolata (3,5 t)
Jordskokksuppe med surdeigsbrød (40 min)
Honningkake (1 t 20 min)
Vaffel med jordbærsyltetøy
Denne kassen er satt sammen slik at hele helgen er spikret med retter tilpasset tidsbruk. Forslag: ullgris på fredag, gryte på lørdag og suppe på søndag. Honningkake til formiddagskos lørdag og vafler på søndagen. Eplemosten smaker godt både ved siden av vaflene eller til frokosten.
Men du står selvfølgelig helt fritt til å bestemme dette selv!😊
#1
Mørbrad av ullgris med erter, eple og grønnkål
Antall personer: 4
Tidsbruk: 45 minutter
Ullgrisen har naturlig mye umettet fett, og dette bidrar både til god smak og mørt kjøtt. Ullgris passer svært godt sammen med epler og erter, og den syltede selleriroten er viktig for balansen i retten.
Ingredienser:
600 g mørbrad av ullgris
200 g frosne erter
1 avokado
1/2 purreløk, i tynne strimler
• 1 lime, smakes til
1/4 rød chili, valgfritt
salt og pepper
2 epler
1/4 stk sellerirot
0,25 dl eddik 7%
0,5 dl sukker
0,75 dl vann
1 pk grønnkål
1 ss smør
Slik gjør du:
Start med selleriroten. Skrell den og skjær i tynne skiver med mandolin, kniv eller ostehøvel el. Kok opp eddik, sukker og vann. Ha selleriroten i den varme laken og la den avkjøles.
Brun mørbraden i en panne med litt olje og stek videre i ovn på 100 grader til kjernetemperatur på 55. La hvile i 10 min før servering.
Kok opp lettsaltet vann, og ha i de frosne ertene. La de koke et par min og sil av. Kjør erter, avokado, purreløk, lime og evt chili med en stavmikser til det er godt blandet. Smak til med salt og pepper.
Kutt epler i båter og stek disse i litt smør rett før servering. De kan gjerne være litt sprø i midten.
Kok opp en kjele med litt vann i bunn. Ha i smør og kok/damp grønnkålen til den begynner å falle sammen.
Anrett og server!
Tips! Det passer også godt å ha ovnsbakte poteter ved siden av dersom du ønsker det.
#2
Brisket av kalv med potetmos, parmesan og gremolata
Antall personer: 4
Tidsbruk: 3.5 timer
Ingredienser:
1,5 kg brisket av kalv
0,5 ts salt
0,3 ts pepper
4 ss hvetemel
2 ss solsikkeolje
3 ss smør
2 stk gulrot
3/4 stk sellerirot
1 stk purreløk
1 stk gul løk
2 stk hvitløksfedd
1,5 dl hvitvin
2,5 dl oksekraft
1 boks gode, grovhakkede hermetiske tomater
2 stk laurbærblad
1 kg pimpernell-potet
100 g smør
Melk, til ønsket konsistens
75 g parmesan
Salt, smakes til
1 stk sitron, zest og saft
1 bunt bladpersille
2 stk hvitløksfedd, finhakket
Slik gjør du:
Skrell og kutt gulrot, sellerirot, purreløk og løk i terninger. Finhakk hvitløken.
Del kjøttet i terninger på 3x3 cm og vend det i mel, salt og pepper.
Brun kjøttet i solsikkeolje i en stor kjele. Gjør dette i flere omganger og ta det brunede kjøttet ut av kjelen.
Stek deretter grønnsakene i litt smør i samme kjele, ca. 5 min.
Ha i hvitvin, oksekraft, hermetiske tomater og laurbærblader. Kok opp og legg kjøttet i kjelen igjen.
Sett kjelen med lokk i ovnen på 120 grader i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt. Eventuelt lar du den småputre på lav varme på komfyren.
Hvis du vil, kan du sile av krafta og redusere denne litt dersom du ønsker en kraftigere smak.
Smak til med salt og pepper.
Skrell poteter og kok møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp de tørre før du presser de gjennom en sil for glatt puré, eller bruker en potetstapper for en grovere mos. Rør inn smør og parmesan, og juster med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt.
Lag gremolata ved å røre bladpersille, sitron og hvitløk godt sammen og la stå litt for å trekke smak.
#3
Jordskokksuppe med surdeigsbrød
Antall personer: 4
Tidsbruk: 40 minutter
Jordskokken har en lang historie i norsk matkultur, fra sin introduksjon på 1600-tallet til sin rolle som nødavling under andre verdenskrig og den moderne gjenoppdagelsen som en allsidig og spennende ingrediens i dagens norske kjøkken. Jordskokk har en unik, nøtteaktig smak og passer til alt fra sjømat til tunge kjøttretter.
Ingredienser:
600 g jordskokk
5 dl kyllingkraft, evt grønnsakskraft
5 dl fløte
Salt, pepper, sitronsaft
2 dl solsikkeolje
Urteolje
Gressløk
Surdeigsbrød
Slik gjør du:
Skrell jordskokken og ta vare på skallet. Skjær jordskokken i terninger og stek den gyllen i en stekepanne med litt smør.
Ha 2/3 av jordskokken i en kjele, tilsett kraft og fløte og kok det helt mørt.
Kjør sammen med stavmikser til glatt suppe. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Mens suppa koker og jordskokken stekes mør, friterer du jordskokkskallet i olje på 150 grader til den er lett gyllen. La det renne av seg på tørkepapir og strø med litt salt.
Server suppen med pannestekt jordskokk, sprøstekt skall og gjerne urteolje og/eller friske urter og surdeigsbrød ved siden av. Du kan også smøre hvitløkssmør på skivene og steke de gylne i ovnen.
Tips! Urteolje lager du ved å kjøre 1 dl solsikkeolje sammen med 3/4 bunt gressløk med en stavmikser i 2 minutter. Varm opp oljen i en kjele til den begynner å boble. Avkjøl og sil av gressløken i en finmasket sil.
#4
Honningkake
Antall personer: 4
Tidsbruk: 1 t og 20 min
Ingredienser:
450 g hvetemel
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
2 ts natron
1 ts salt
150 g brunt sukker
500 g honning
2 dl sterk kaffe
1,5 dl nøytral olje
2 stk egg
2 dl melis
2 ss sitronsaft
Slik gjør du:
Bland mel, kanel, malt ingefær, natron, salt og brunt sukker i en bolle.
Rør sammen honning, kaffe og olje. Hell blandingen i bollen. Tilsett eggene og rør alt raskt sammen til en smidig røre.
Fordel røren i to 1-litersformer smurt med litt olje.
Stek kakene på 170 °C på nederste rille i ovnen i ca. 1 time. Legg et bakepapir over kakene om de begynner å bli mørke på toppen.
Sjekk om kaken er ferdig stekt ved å stikke en trepinne eller spiss kniv inn i kaken. Henger det fortsatt røre på pinnen, trenger den litt lengre steketid.
Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den helt i formen på rist. Løsne kaken fra formen med en kniv og hvelv den ut. Rør sammen melis og sitronsaft og pynt kaken før servering.
Pakk honningkaken i folie og oppbevar den i kjøleskapet. La den få romtemperatur før servering – da blir den mykere.
Tips 1! Er honningen veldig hard, kan den varmes ved å sette glasset i varmt vann en stund, eller sett det i mikrobølgeovnen et minutts tid.
Tips 2! Malt ingefær kan byttes ut med 1 ss revet frisk ingefær, eller tilsvarende finhakket syltet ingefær.
Vi håper det smaker!
Bli kjent med produsentene i kassa
Husk å følge dem i appen🤩
Husk å følge dem i appen🤩
Norsk Ullgris DA
Norsk Ullgris DA er et samarbeide mellom gårdene Østre Pavestad gård i Hemnes, Aurskog-Høland og Nordre Ilen gård i Askim, Indre Østfold. Eierne er Petter Simonsen fra Østre Pavestad gård og Jon André Sørensen, Jon Sørensen og Anne-Lise Wiik Sørensen fra Nordre Ilen gård.
Produksjonen er Debiosertifisert og Dyrevernmerket. Alle våre produkter og råvarer som brukes i våre produkter er økologiske. Våre varer er ikke nitrittbehandlet eller tilsatt stivelsesmiddel. Ullgris utvikler et mørkt kjøtt med en unik marmorering, samt kvalitetsspekk. Kjøttet er veldig smaksrikt. En høy prosent av skrotten utgjør fett noe som er særpreget på denne rasen. Fettet inneholder en stor prosent umettede fettsyrer og oljesyre.
Linnestad gård
Familiedrevet sertifisert økologisk familiegård. Vi har 60 mål med dyrka mark hvor vi dyrker grønnsaker i forskjellige skifter. Vi har høner som går fritt og beiter i kløverenga i vår økologiske eplegård. Vi har bier som pollinerer frukt og bærplantene våre. Vi bruker grønngjødsel og egen hønsegjødsel på grønnsakene våre, og tilnærmer oss derfor biodynamisk drift. Alt vi tilbyr er dyrket 100 prosent fritt for kjemikalier av noe slag, og er naturlig gjødsla. Vi spesialiserer oss på å tilby topp kvalitetsprodukter til de beste restaurantene i Oslo, vi liker det best når vi kan tilby nyhøstet grønnsaker til kvalitetsbevisste kunder.
Brobekk skolehage
Brobekk skolehage er en parsellhage midt på Bjerke i Oslo. Området er på 20 mål, med ca. 100 parseller. Brobekk skolehage var fra ca. 1965 skolehage for flere av byens skoler. I 1989 ble det meste av skolehagevirksomheten nedlagt, og bydel Bjerke tok over forvaltningsansvaret for området. Parsellhagen har mange frukttrær og bærbusker, en stor urtehage, bikuber samt et rikt dyreliv av fugler og insekter.
Brobekk skolehages venner er en frivillig organisasjon som er ansvarlig for organisering av parsellutleie og drift av området. Skolehagen tilbyr produkter som eplemost, urter, syltetøy, grønnsaker og honning. Alt basert på frivillighet og kjærlighet til det som vokser og gror i hagen.
Mølle Haugen
Vi fikk de første Bikubene for 7 år siden. I dag har vi 15 bikuber og 15 høner hos oss på et småbruk ved Sandbekk mølle i Degernes. Biene bor i trekasser som er det naturmatriale de hører hjemme i. Her sanker vi nektar fra ville vekster, bær fra skogen og det vi klarer å dyrke for hånd.
Mange av produktene er uten sukker eller søtet med kun honning. Alle produktene produseres med egne råvarer. Eks. Kaker med egne egg, honning, bær osv. Syltetøy av egne bær fra skogen eller hagen vår. Melet er fra lokal bekjent. Ingenting er produsert med kun innkjøpte råvarer. Bare sukker, krydder og det som ikke lar seg dyrke hos oss er kjøpt utenfra.
Norsk Urkorn
Norsk Urkorn eies og drives av Petter Simonsen og ekteparene Anne-Lise og Jon Sørensen, Eirin og Kolbjørn Fagerås. Alt kornet er økologisk dyrket på våre gårder / i vårt nærområde, Indre Østfold. Eirin og Kolbjørn driver økologisk melkeproduksjon i tillegg til dyrking av urkorn. Petter, Jon og Anne-Lise driver også firmaet Norsk Ullgris.
Vi i Norsk Urkorn prøvebaker med hver mel-batch, og legger ut oppskrifter og baketips på hjemmesiden vår her: norskurkorn.no
Dette er utviklet med tanke på å gi de som bruker produktene våre mest mulig næring, og samtidig kunne glede seg over vellykket og nydelig bakst. Vi er opptatt av bærekraft og kortreist mat, og har stor glede av å dele dette med andre.