Lokalmatkassa 17. oktober
MED RÅVARER FRA LOKALE MATPRODUSENTER I ØSTFOLD
Takk for at du velger å støtte dine lokale matprodusenter!
Lokalmatkassen for oktober kommer med tre middager og én deilig honningkake. Kassen er tilgjengelig for salg via REKO-ringen Moss i appen.
Under følger alt du trenger å vite for å komme i gang👇
Råvarer i kassa:
Norsk Ullgris DA: Mørbrad av ullgris
Skauen Gård: Grønnkål, purreløk
Søndre Glende Gård: Grytekjøtt av storfe
Mølle Haugen: Pimpernell-poteter, jordskokk, lynghonning 500 g, vaffelrøre,
jordbærsyltetøy, gulrot, løk, hvitløk
Norsk Urkorn: Hvetemel
Vi retter en stor takk til matprodusentene for flotte produkter som vi kan kose oss med!
Bli bedre kjent med produsentene nederst på siden.
Kjøpe/ha selv:
Ettersom denne matkassa er basert på lokale råvarer i sesong, er det derfor et behov for å supplere med litt flere ting avhengig av hva som er tilgjengelig hos produsentene. Det du trenger å kjøpe inn eller bruke av det du har er følgende:
Standardvarer:
Salt
Pepper
Solsikkeolje
Smør
Sukker
Egg (2 stk)
Innkjøp:
Malt kanel (2 ts)
Malt ingefær (2 ts)
Natron (2 ts)
Sitron (1 stk)
Sterk kaffe (2 dl)
Brunt sukker (150 g)
Melis (2 dl)
Frosne erter (200 g)
Surdeigsbrød
Avokado (1 stk)
Lime (1 stk)
Rød chili (1/4 stk)
Epler (2 stk)
Knutekål (1/2 stk)
Eddik 7% (0,25 dl)
Hvitvin (1,5 dl)
Oksekraft (2,5 dl)
1 boks gode, grovhakkede
hermetiske tomater
Laurbærblader (2 stk)
Maizena
Parmesan (100 g)
Persille (1 bunt)
Kyllingkraft, evt grønnsakskraft
(5 dl)
Fløte (5 dl)
Gressløk
Oppskrifter du kan lage basert på denne kassen:
Mørbrad av ullgris med grønnkål, erteguacamole, knutekål og epler (45 min)
Grytekjøtt av storfe med potetmos, parmesan og gremolata (3,5 t)
Jordskokksuppe (40 min)
Honningkake (1 t 20 min)
Vaffel med jordbærsyltetøy
Denne kassen er satt sammen slik at hele helgen er spikret med retter tilpasset tidsbruk. Forslag: ullgris på fredag, gryte på lørdag og suppe på søndag.
Honningkake til formiddagskos lørdag og vafler på søndagen.
Men du står selvfølgelig helt fritt til å bestemme dette selv!😊
#1
Mørbrad av ullgris med erter, eple og grønnkål
Antall personer: 4
Tidsbruk: 45 minutter
Ullgrisen har naturlig mye umettet fett, og dette bidrar både til god smak og mørt kjøtt. Ullgris passer svært godt sammen med epler og erter, og den syltede selleriroten er viktig for balansen i retten.
Ingredienser:
800 g mørbrad av ullgris
300 g frosne erter
1 avokado
1/2 purreløk, i tynne strimler
1 lime, smakes til
1/4 rød chili, valgfritt
salt og pepper
2 epler
1/4 stk sellerirot
0,25 dl eddik 7%
0,5 dl sukker
0,75 dl vann
1 pk grønnkål
1 ss smør
Slik gjør du:
Start med selleriroten. Skrell den og skjær i tynne skiver med mandolin, kniv eller ostehøvel el. Kok opp eddik, sukker og vann. Ha selleriroten i den varme laken og la den avkjøles.
Brun mørbraden i en panne med litt olje og stek videre i ovn på 100 grader til kjernetemperatur på 55. La hvile i 10 min før servering.
Kok opp lettsaltet vann, og ha i de frosne ertene. La de koke et par min og sil av. Kjør erter, avokado, purreløk, lime og evt chili med en stavmikser til det er godt blandet. Smak til med salt og pepper.
Kutt epler i båter og stek disse i litt smør rett før servering. De kan gjerne være litt sprø i midten.
Kok opp en kjele med litt vann i bunn. Ha i smør og kok/damp grønnkålen til den begynner å falle sammen.
Anrett og server!
#2
Grytekjøtt av storfe med potetmos, parmesan og gremolata
Antall personer: 4
Tidsbruk: 3.5 timer
Ingredienser:
1,5 kg grytekjøtt
0,5 ts salt
0,3 ts pepper
4 ss hvetemel
2 ss solsikkeolje
3 ss smør
2 stk gulrot
3/4 stk sellerirot
1 stk purreløk
1 stk gul løk
2 stk hvitløksfedd, finhakket
1,5 dl hvitvin
2,5 dl oksekraft
1 boks gode, grovhakkede hermetiske tomater
2 stk laurbærblad
1 kg pimpernell-potet
100 g smør
Melk, til ønsket konsistens
75 g parmesan
Salt, smakes til
1 stk sitron, zest og saft
1 bunt bladpersille, finhakket
Slik gjør du:
Skrell og kutt gulrot, sellerirot, purreløk og løk i terninger.
Finhakk hvitløken.
Del kjøttet i terninger på 3x3 cm og vend det i mel, salt og pepper.
Brun kjøttet i solsikkeolje i en stor kjele. Gjør dette i flere omganger og ta det brunede kjøttet ut av kjelen.
Stek deretter grønnsakene i litt smør i samme kjele, ca. 5 min.
Ha i hvitvin, oksekraft, hermetiske tomater og laurbærblader. Kok opp og legg kjøttet i kjelen igjen.
Sett kjelen med lokk i ovnen på 120 grader i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt. Eventuelt lar du den småputre på lav varme på komfyren.
Hvis du vil, kan du sile av krafta og redusere denne litt dersom du ønsker en kraftigere smak.
Smak til med salt og pepper.
Skrell poteter og kok møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp de tørre før du presser de gjennom en sil for glatt puré, eller bruker en potetstapper for en grovere mos. Rør inn smør og parmesan, og juster med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt.
Lag gremolata ved å røre bladpersille, sitron og hvitløk godt sammen og la stå litt for å trekke smak.
#3
Jordskokksuppe
Antall personer: 4
Tidsbruk: 40 minutter
Jordskokken har en lang historie i norsk matkultur, fra sin introduksjon på 1600-tallet til sin rolle som nødavling under andre verdenskrig og den moderne gjenoppdagelsen som en allsidig og spennende ingrediens i dagens norske kjøkken. Jordskokk har en unik, nøtteaktig smak og passer til alt fra sjømat til tunge kjøttretter.
Ingredienser:
600 g jordskokk
5 dl kyllingkraft, evt grønnsakskraft
5 dl fløte
Salt, pepper, sitronsaft
2 dl solsikkeolje
Urteolje
Gressløk
Surdeigsbrød
Slik gjør du:
Skrell jordskokken og ta vare på skallet. Skjær jordskokken i terninger og stek den gyllen i en stekepanne med litt smør.
Ha 2/3 av jordskokken i en kjele, tilsett kraft og fløte og kok det helt mørt.
Kjør sammen med stavmikser til glatt suppe. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Mens suppa koker og jordskokken stekes mør, friterer du jordskokkskallet i olje på 150 grader til den er lett gyllen. La det renne av seg på tørkepapir og strø med litt salt.
Server suppen med pannestekt jordskokk, sprøstekt skall og gjerne urteolje og/eller friske urter. Det passer også veldig godt med surdeigsbrød ved siden av. Du kan f.eks. smøre hvitløkssmør på skivene og steke de gylne i ovnen.
Tips! Urteolje lager du ved å kjøre 1 dl solsikkeolje sammen med 3/4 bunt gressløk med en stavmikser i 2 minutter. Varm opp oljen i en kjele til den begynner å boble. Avkjøl og sil av gressløken i en finmasket sil.
#4
Honningkake
Antall personer: 4
Tidsbruk: 1 t og 20 min
Ingredienser:
450 g hvetemel
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
2 ts natron
1 ts salt
150 g brunt sukker
500 g honning
2 dl sterk kaffe
1,5 dl nøytral olje
2 stk egg
2 dl melis
2 ss sitronsaft
Slik gjør du:
Bland mel, kanel, malt ingefær, natron, salt og brunt sukker i en bolle.
Rør sammen honning, kaffe og olje. Hell blandingen i bollen. Tilsett eggene og rør alt raskt sammen til en smidig røre.
Fordel røren i to 1-litersformer smurt med litt olje.
Stek kakene på 170 °C på nederste rille i ovnen i ca. 1 time.
Legg et bakepapir over kakene om de begynner å bli mørke på toppen.
Sjekk om kaken er ferdig stekt ved å stikke en trepinne eller spiss kniv inn i kaken. Henger det fortsatt røre på pinnen, trenger den litt lengre steketid.
Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den helt i formen på rist.
Løsne kaken fra formen med en kniv og hvelv den ut.
Rør sammen melis og sitronsaft og pynt kaken før servering.
Pakk honningkaken i folie og oppbevar den i kjøleskapet.
La den få romtemperatur før servering – da blir den mykere.
Tips 1! Er honningen veldig hard, kan den varmes ved å sette glasset i varmt vann en stund, eller sett det i mikrobølgeovnen et minutts tid.
Tips 2! Malt ingefær kan byttes ut med 1 ss revet frisk ingefær, eller tilsvarende finhakket syltet ingefær.
Vi håper det smaker!
Bli kjent med produsentene i kassa
Husk å følge dem i appen🤩
Husk å følge dem i appen🤩
Norsk Ullgris DA
Norsk Ullgris DA er et samarbeide mellom gårdene Østre Pavestad gård i Hemnes, Aurskog-Høland og Nordre Ilen gård i Askim, Indre Østfold. Eierne er Petter Simonsen fra Østre Pavestad gård og Jon André Sørensen, Jon Sørensen og Anne-Lise Wiik Sørensen fra Nordre Ilen gård.
Produksjonen er Debiosertifisert og Dyrevernmerket. Alle våre produkter og råvarer som brukes i våre produkter er økologiske. Våre varer er ikke nitrittbehandlet eller tilsatt stivelsesmiddel. Ullgris utvikler et mørkt kjøtt med en unik marmorering, samt kvalitetsspekk. Kjøttet er veldig smaksrikt. En høy prosent av skrotten utgjør fett noe som er særpreget på denne rasen. Fettet inneholder en stor prosent umettede fettsyrer og oljesyre.
Skauen Gård
Skauen Gård har vært i familien siden ca 1850. Ellen vokste opp på denne gården og overtok i 1986 samtidig som hun stiftet familie med Asbjørn. Det var mye ansvar på en gang, men de lærte raskt og hadde gode læremestere i familien.
Ved å starte med selvplukk for over 30 år siden ble Skauen Gård et populært sted for folk fra distriktet. Mange gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder gjør at Ellen og Asbjørn og deres familie er glade for å ønske deg velkommen til å besøke gården deres. Flere kunder har en selvplukktur som sin
høst-tradisjon, og vi håper mange vil fortsette med det. Vi gjør vårt beste for at du skal få sunne og velsmakende ingredienser til kostholdet ditt, og at det samtidig skal være en opplevelse med læring innbakt i besøket.
Søndre Glende Gård
På Søndre Glende Gård driver vi med melkeproduksjon, sau(selger skinn fra sau/lam som biprodukt), litt høner og frilandsgris. På denne utleveringen har vi med oss kjøtt fra frilandsgris, storfe, egg og lamme skinn.
Frilandsgrisen lever ute fra den kommer til oss med god plass rund seg. De kan rote i jorda, løpe og rulle seg i søla om det har hvert en regnværsdag. Grisene får kraftfôr blanding uten soya. Hønene spankulerer fritt rundt i ett rom(Ikke bur høns) hvor de altid har tilgang på reint vann og mat. Itilegg til kraftfôr blanding til høner får de gress/rundball(avhengig av vekstsesongen ute). Har jeg litt grønnsaker/brød på lur blir både hønene og grisene ekstra fornøyde. Lammene og storfe beiter ute fra vår til sein høst.
Mølle Haugen
Vi fikk de første Bikubene for 7 år siden. I dag har vi 15 bikuber og 15 høner hos oss på et småbruk ved Sandbekk mølle i Degernes. Biene bor i trekasser som er det naturmatriale de hører hjemme i. Her sanker vi nektar fra ville vekster, bær fra skogen og det vi klarer å dyrke for hånd.
Mange av produktene er uten sukker eller søtet med kun honning. Alle produktene produseres med egne råvarer. Eks. Kaker med egne egg, honning, bær osv. Syltetøy av egne bær fra skogen eller hagen vår. Melet er fra lokal bekjent. Ingenting er produsert med kun innkjøpte råvarer. Bare sukker, krydder og det som ikke lar seg dyrke hos oss er kjøpt utenfra.
Norsk Urkorn
Norsk Urkorn eies og drives av Petter Simonsen og ekteparene Anne-Lise og Jon Sørensen, Eirin og Kolbjørn Fagerås. Alt kornet er økologisk dyrket på våre gårder / i vårt nærområde, Indre Østfold. Eirin og Kolbjørn driver økologisk melkeproduksjon i tillegg til dyrking av urkorn. Petter, Jon og Anne-Lise driver også firmaet Norsk Ullgris.
Vi i Norsk Urkorn prøvebaker med hver mel-batch, og legger ut oppskrifter og baketips på hjemmesiden vår her: norskurkorn.no
Dette er utviklet med tanke på å gi de som bruker produktene våre mest mulig næring, og samtidig kunne glede seg over vellykket og nydelig bakst. Vi er opptatt av bærekraft og kortreist mat, og har stor glede av å dele dette med andre.