Lokalmatkassa 17. oktober
MED RÅVARER FRA LOKALE MATPRODUSENTER I ØSTFOLD

Takk for at du velger å støtte dine lokale matprodusenter!

Lokalmatkassen for oktober kommer med tre middager og én deilig honningkake. Kassen er tilgjengelig for salg via REKO-ringen Moss i appen.


Under følger alt du trenger å vite for å komme i gang👇


Råvarer i kassa:

Norsk Ullgris DA: Mørbrad av ullgris

Skauen Gård: Grønnkål, purreløk

Søndre Glende Gård: Grytekjøtt av storfe

Mølle Haugen: Pimpernell-poteter, jordskokk, lynghonning 500 g, vaffelrøre,

jordbærsyltetøy, gulrot, løk, hvitløk

Norsk Urkorn: Hvetemel


Vi retter en stor takk til matprodusentene for flotte produkter som vi kan kose oss med!


Bli bedre kjent med produsentene nederst på siden.


Kjøpe/ha selv:

Ettersom denne matkassa er basert på lokale råvarer i sesong, er det derfor et behov for å supplere med litt flere ting avhengig av hva som er tilgjengelig hos produsentene. Det du trenger å kjøpe inn eller bruke av det du har er følgende:

Standardvarer:


Innkjøp:

hermetiske tomater

(5 dl)


Oppskrifter du kan lage basert på denne kassen:

Denne kassen er satt sammen slik at hele helgen er spikret med retter tilpasset tidsbruk. Forslag: ullgris på fredag, gryte på lørdag og suppe på søndag.

Honningkake til formiddagskos lørdag og vafler på søndagen.

Men du står selvfølgelig helt fritt til å bestemme dette selv!😊


#1

Mørbrad av ullgris med erter, eple og grønnkål


Antall personer: 4

Tidsbruk: 45 minutter


Ullgrisen har naturlig mye umettet fett, og dette bidrar både til god smak og mørt kjøtt. Ullgris passer svært godt sammen med epler og erter, og den syltede selleriroten er viktig for balansen i retten.


Ingredienser:


Slik gjør du:


#2

Grytekjøtt av storfe med potetmos, parmesan og gremolata


Antall personer: 4

Tidsbruk: 3.5 timer


Ingredienser:


Slik gjør du:


#3

Jordskokksuppe


Antall personer: 4

Tidsbruk: 40 minutter


Jordskokken har en lang historie i norsk matkultur, fra sin introduksjon på 1600-tallet til sin rolle som nødavling under andre verdenskrig og den moderne gjenoppdagelsen som en allsidig og spennende ingrediens i dagens norske kjøkken. Jordskokk har en unik, nøtteaktig smak og passer til alt fra sjømat til tunge kjøttretter.


Ingredienser:


Slik gjør du:


Tips! Urteolje lager du ved å kjøre 1 dl solsikkeolje sammen med 3/4 bunt gressløk med en stavmikser i 2 minutter. Varm opp oljen i en kjele til den begynner å boble. Avkjøl og sil av gressløken i en finmasket sil.


#4

Honningkake


Antall personer: 4

Tidsbruk: 1 t og 20 min


Ingredienser:

Slik gjør du:


Tips 1! Er honningen veldig hard, kan den varmes ved å sette glasset i varmt vann en stund, eller sett det i mikrobølgeovnen et minutts tid.


Tips 2! Malt ingefær kan byttes ut med 1 ss revet frisk ingefær, eller tilsvarende finhakket syltet ingefær.


Vi håper det smaker!

Ønsker du gi oss en tilbakemelding på lokalmatkassa kan du sende en e-post til truls@localfood.no 😊


Bli kjent med produsentene i kassa
Husk å følge dem i appen🤩


Norsk Ullgris DA

Norsk Ullgris DA er et samarbeide mellom gårdene Østre Pavestad gård i Hemnes, Aurskog-Høland og Nordre Ilen gård i Askim, Indre Østfold. Eierne er Petter Simonsen fra Østre Pavestad gård og Jon André Sørensen, Jon Sørensen og Anne-Lise Wiik Sørensen fra Nordre Ilen gård.


Produksjonen er Debiosertifisert og Dyrevernmerket. Alle våre produkter og råvarer som brukes i våre produkter er økologiske. Våre varer er ikke nitrittbehandlet eller tilsatt stivelsesmiddel. Ullgris utvikler et mørkt kjøtt med en unik marmorering, samt kvalitetsspekk. Kjøttet er veldig smaksrikt. En høy prosent av skrotten utgjør fett noe som er særpreget på denne rasen. Fettet inneholder en stor prosent umettede fettsyrer og oljesyre.


Skauen Gård

Skauen Gård har vært i familien siden ca 1850. Ellen vokste opp på denne gården og overtok i 1986 samtidig som hun stiftet familie med Asbjørn. Det var mye ansvar på en gang, men de lærte raskt og hadde gode læremestere i familien.


Ved å starte med selvplukk for over 30 år siden ble Skauen Gård et populært sted for folk fra distriktet. Mange gode tilbakemeldinger fra fornøyde kunder gjør at Ellen og Asbjørn og deres familie er glade for å ønske deg velkommen til å besøke gården deres. Flere kunder har en selvplukktur som sin

høst-tradisjon, og vi håper mange vil fortsette med det. Vi gjør vårt beste for at du skal få sunne og velsmakende ingredienser til kostholdet ditt, og at det samtidig skal være en opplevelse med læring innbakt i besøket.


Søndre Glende Gård

På Søndre Glende Gård driver vi med melkeproduksjon, sau(selger skinn fra sau/lam som biprodukt), litt høner og frilandsgris. På denne utleveringen har vi med oss kjøtt fra frilandsgris, storfe, egg og lamme skinn.


Frilandsgrisen lever ute fra den kommer til oss med god plass rund seg. De kan rote i jorda, løpe og rulle seg i søla om det har hvert en regnværsdag. Grisene får kraftfôr blanding uten soya. Hønene spankulerer fritt rundt i ett rom(Ikke bur høns) hvor de altid har tilgang på reint vann og mat. Itilegg til kraftfôr blanding til høner får de gress/rundball(avhengig av vekstsesongen ute). Har jeg litt grønnsaker/brød på lur blir både hønene og grisene ekstra fornøyde. Lammene og storfe beiter ute fra vår til sein høst.


Mølle Haugen

Vi fikk de første Bikubene for 7 år siden. I dag har vi 15 bikuber og 15 høner hos oss på et småbruk ved Sandbekk mølle i Degernes. Biene bor i trekasser som er det naturmatriale de hører hjemme i. Her sanker vi nektar fra ville vekster, bær fra skogen og det vi klarer å dyrke for hånd.


Mange av produktene er uten sukker eller søtet med kun honning. Alle produktene produseres med egne råvarer. Eks. Kaker med egne egg, honning, bær osv. Syltetøy av egne bær fra skogen eller hagen vår. Melet er fra lokal bekjent. Ingenting er produsert med kun innkjøpte råvarer. Bare sukker, krydder og det som ikke lar seg dyrke hos oss er kjøpt utenfra.


Norsk Urkorn

Norsk Urkorn eies og drives av Petter Simonsen og ekteparene Anne-Lise og Jon Sørensen, Eirin og Kolbjørn Fagerås. Alt kornet er økologisk dyrket på våre gårder / i vårt nærområde, Indre Østfold. Eirin og Kolbjørn driver økologisk melkeproduksjon i tillegg til dyrking av urkorn. Petter, Jon og Anne-Lise driver også firmaet Norsk Ullgris.


Vi i Norsk Urkorn prøvebaker med hver mel-batch, og legger ut oppskrifter og baketips på hjemmesiden vår her: norskurkorn.no


Dette er utviklet med tanke på å gi de som bruker produktene våre mest mulig næring, og samtidig kunne glede seg over vellykket og nydelig bakst. Vi er opptatt av bærekraft og kortreist mat, og har stor glede av å dele dette med andre.