PORTRETTINTERVJU

Bli bedre kjent med Telemarklam!


I appen LocalFood finner du lokalmatprodusenten Telemarklam fra Fyresdal. Vi stilte dem noen spørsmål slik at vi kan bli bedre kjent med hvor maten kommer fra.

Hva heter dere og hvor gammel er dere?

Kim 49 år og Bjørg Hopland 46 år.


Hvor i landet holder dere til?

Vi bor i Fyresdal i Vest Telemark.


Hvor lenge har dere drevet med lokalmat?

 Vi har drevet med lokalmat siden 2018.



Fortell litt om dere selv og hvorfor har dere valgt å jobbe med lokalmat?

Vi ønsker å lage en merkevare som kommer her fra vakre Telemark, og ønsker å selge lammekjøtt og pinnekjøtt som kommer rett fra fjellet. Vil påstå at vi lager verdens reneste mat i verdens reneste natur.


Vi ønsker at produktene som kommer fra fjellet her skal være noe «mer», og gi merverdi både for våre kunder og bønder.


Hva driver dere med på gården? 

Sauehold er hovedsysselen. Bjørg jobber også som sykepleier.


Hva er det beste redskapet eller utstyret dere har på jobb?

Vanskelig spørsmål. Fristende å svare traktor. Men det viktigste redskapet er nok oss selv, og villigheten til å farte rundt å promotere og selge varer.


Hvis dere ikke drev med lokalmat. Hva tror du at du ville drevet med da?

Da hadde nok Kim hatt en ekstrajobb et annet sted, og Bjørg hadde nok fortsatt vært sykepleier.


Lokalmat er stortsett en fulltids livsstil, men har dere en annen «hobby» på si?

Vi elsker å være på sjøen, og har en seilbåt som vi bruker så ofte vi kan. Og ellers så er Kim glad i å gå på jakt.


Hvorfor er lokalmat så viktig for dere?

Lokalmat eller mat med historie synes jeg er svært viktig. Vi er med å gi maten historier og kvaliteter. Noe som forhåpentligvis smitter over både på de store leverandørene i markedet, men også matinteressen blant folk flest.

Det er også viktig for lokalmiljøet hvor mange bønder er med å leverer varer inn til oss.


Hvilke utfordringer møter dere på i hverdagen?

Det er dyrt å produsere i relativt liten skala, og med økning av kostnader i alle ledd, er det til tider vanskelig å prise varene.


Har dere en fun-fact om gården eller produktene deres?

Vi er nå 12 bønder som leverer til Telemarklam. Og alle disse 12 bøndene får 10 kr ekstra pr kilo kjøtt som går inn i vår produksjon. Dvs at vi utbetalte «bonus» i 2022 på ca 120.000,-. Og det er veldig kjekt å kunne betale ut disse pengene i Januar. Det å være mange sammen gjør at vi kan levere kvalitet hvert år, selv om beitesesongene kan variere sterkt.


Vi må selvsagt spørre; Hva er din favorittmat?

Det kommer litt an på sesong. Sommeren er nok diverse sjømat som er favoritten, og da gjerne «frutti di mare» som er en pastarett med skjell og fisk.

Høsten er nok fårikål og lammeskank en av favorittene.

Til jul er det selvfølgelig pinnekjøtt, men også lutefisk.


Har du et mattips å dele med oss?

Et mattips til pinnekjøtt er å dampkoke pinnekjøttet på poteter. Da får du verdens beste poteter.


Når du lager kålrabistappe så er et godt tips å ha med et par poteter når du koker stappen, da får den en litt fastere konsistens. Når denne skal «smakes til» så prøv med å riste helpepper, morte denne selv, og bruk rikelig. Gir en fantastisk smak.


Takk for maten og takk for at dere delte Kim og Bjørg!

Se mer informasjon om Telemarklam