Lokalmatkassa 22. august
MED RÅVARER FRA LOKALE MATPRODUSENTER I ØSTFOLD
Takk for at du velger å støtte dine lokale matprodusenter!
Lokalmatkassen for august kommer i to varianter, én med kun middager og én med alle rettene. Kassen er tilgjengelig for salg via REKO-ringen Moss i appen.
Under følger alt du trenger å vite for å komme i gang👇
Råvarer i kassa:
Guldkolla: Grytekjøtt av storfe
Mølle Haugen: Lynghonning 500 g, flytende skogsbærhonning 250 g, syltet
rødløk, blå poteter, solbærsyltetøy, skaudråpær, pannekakerøre, jordbærsyltetøy, hvitløk
Søndre Glende Gård: Egg, kjøttdeig av storfe
Norsk Ullgris DA: Urtemarinert ytrefilet av ullgris, speket ytrefilet av ullgris
Norsk Urkorn: Hvetemel, surdeigsbrød
Inger Marie Foss: Saft av Haskap
Skauen Gård, Onsøy i Fredrikstad: Beter, bønner, løk, bladpersille, gulrot
Gullpakka: Ølpølse/Snackpølse Alpakka
Vi retter en stor takk til matprodusentene for flotte produkter som vi kan kose oss med!
Kjøpe/ha selv:
Ettersom denne matkassa er basert på lokale råvarer i sesong, er det derfor et behov for å supplere med litt flere ting avhengig av hva som er tilgjengelig hos produsentene. Det du trenger å kjøpe inn eller bruke av det du har er følgende:
• Sukker: (0,75 ss)
• Salt og pepper
• Tørrgjær (¼ pk)
• Eddik, sherry eller rødvin (1 ss)
• Balsamicoeddik (4 ss)
• Olivenolje (4 ss)
• Malt kanel (2 ts)
• Malt ingefær2 ts
• Natron 2 ts
• Gode grovhakkede
hermetiske tomater (1 boks)
• Laurbærblader (2 stk)
• Maizena
• Hvitvin (1,5 dl)
• Oksekraft (2,5 dl)
• Sitron (1 stk)
• Sterk kaffe (2 dl)
• Nøytral olje (1,5 dl)
• Brunt sukker (150 g)
• Melis (2 dl)
• Eplejuice, syrlig type (4 dl)
• Cheddar (4 skiver)
• Aioli (4 ss)
• Bbq-saus (4 ss)
• Salatblader (4 stk)
• Smør (1 pk)
• Portvin eller rødvin (½ dl) (kan sløyfes)
• Rosmarin (1 kvist) (kan sløyfes)
• Frisk gressløk (kan sløyfes)
Oppskrifter du kan lage basert på denne kassen:
Burger av storfe med honningglasert speket ytrefilet av ullgris, cheddar, karamellisert løk og syltet rødløk, servert med ovnsbakte blå poteter
Hjemmelagde burgerbrød
Urtemarinert ytrefilet av ullgris med bakte beter, aspargesbønner og
solbærsaus
Grytekjøtt av storfe med blå poteter og gremolata
Surdeigsbrød med eggerøre, speket ytrefilet av ullgris og snackpølse av alpakka
Pannekaker med jordbærsyltetøy
Honningkake med haskap-glasur
Haskap-saft
#1
Burgerbrød
Antall personer: 4
Tidsbruk: 2 t (30 min prep)
Ingredienser:
2,5 dl hvetemel
• 0,75 ss sukker
• 1/2 ts salt
• 1/4 pk tørrgjær
• 1/2 ss smeltet smør
• 1,25 dl lunkent vann
• 1/2 stk egg
Slik gjør du:
Ha alt det tørre i en bakebolle og rør litt rundt slik at det blander seg.
Ha i smør, vann og egg (pisk egget først alene slik at du kan ha i ca. ½ egg). Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etterhvert, dersom du bruker kjøkkenmaskin. Dekk til deigen og la heve i ca. 1 time eller til dobbel størrelse.
Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i like store emner, og trill emnene til jevne burgerbrød.
Sett brødene på en stekeplate med bakepapir og dekk til. Brødene etterheves i 20 minutter, til omtrent dobbel størrelse.
Stek de midt i ovnen på 200 °C i 10-12 minutter. Avkjøl et par minutter og dekk til med plast. Da blir burgerbrødene myke og saftige. La dem avkjøle seg helt før servering.
#2
Pannekaker med jordbærsyltetøy
Antall personer: 4
Tidsbruk: 20 min
Ingredienser:
1 pk pannekakerøre
1 glass jordbærsyltetøy
Slik gjør du:
Stek pannekaker i litt smør på medium varme. Server med jordbærsyltetøy og gjerne litt saft av Haskap ved siden av.
#3
Grytekjøtt av storfe med blå poteter og gremolata
Antall personer: 4
Tidsbruk: 3.5 timer
Ingredienser:
1,5 kg grytekjøtt
0,5 ts salt
0,3 ts pepper
4 ss hvetemel
2 ss solsikkeolje
3 ss smør
2 stk gulrot
1 stk squash
1/2 stk hvitbete
1/2 stk gulbete
1 stk gul løk
2 stk hvitløksfedd
1,5 dl hvitvin
2,5 dl oksekraft
1 boks gode, grovhakkede hermetiske tomater
2 stk laurbærblad
800 g blå potet
1 stk sitron, zest og saft
1 bunt bladpersille, finhakket
2 stk hvitløksfedd, finhakket
Slik gjør du:
Skrell og kutt gulrot, beter og løk i terninger.
Finhakk hvitløken.
Vend kjøttet i mel, salt og pepper.
Brun kjøttet i solsikkeolje i en stor kjele.
Stek deretter grønnsakene i litt smør i samme kjele, ca. 5 min.
Ha i hvitvin, oksekraft, hermetiske tomater og laurbærblader. Kok opp og legg kjøttet i kjelen igjen.
Sett kjelen med lokk i ovnen på 120 grader i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt.
Hvis du vil, kan du sile av krafta og redusere denne litt dersom du ønsker en kraftigere smak. Smak til med salt og pepper.
Kutt potetene i grove biter med skallet på og ha på litt olje, salt og pepper. Stek i ovn på 200 grader i 30-40 min, til potetene er gyldne.
Lag gremolata ved å røre bladpersille, sitron og hvitløk godt sammen og la stå litt for å trekke smak.
#4
Burger av storfe med honningglasert speket ytrefilet av ullgris, cheddar, karamellisert løk og syltet rødløk, med blå poteter
Antall personer: 4
Tidsbruk: 45 min
Ingredienser:
500 g kjøttdeig
2 stk gul løk
1 ss honning
1 ss sherryeddik, evt rødvinseddik
1 ss smør
4 skiver speket ytrefilet av ullgris
2 ss honning
4 skiver cheddar
4 burgerbrød
4 ss aioli
4 ss bbq-saus
4 blader salat
1 pk syltet rødløk
500 g blå poteter
Slik gjør du:
Ikke skrell potetene, men del de i to, ha litt olje på de og krydre med salt og pepper. Stek i ovn på 200 grader til de er møre og gylne, ca 30 min.
Kutt gul løk i tynne skiver og stek gylne i litt olje på medium varme. Tilsett honningen når løken begynner å bli karamellisert. Ha så i sherryeddik og kok dette helt inn. Ha i smør og stek videre på lav varme til løken er godt
karamellisert. Smak til med salt og pepper.
Ha speket ytrefilet av ullgris på et stekebrett med bakepapir og fordel honning på. Stek sprøtt i ovnen på 200 grader.
Bland kjøttdeigen sammen med salt og pepper, og form til burgere. Press de gjerne sammen i en passende ringform dersom du har. Stek eller grill burgerne og legg på en skive med cheddar siste gangen du snur de.
Anrett burgeren med aioli, salat, burger, speket ytrefilet, karamellisert løk, syltet rødløk og bbq-saus. Server med ovnsstekte blå poteter og litt ved siden av.
#5
Urtemarinert ytrefilet av ullgris med aspargesbønner, bakte beter og solbærsaus
Antall personer: 4
Tidsbruk: 60 min
Ingredienser:
800 g urtemarinert ytrefilet av ullgris
1 stk rødbete
½ stk gulbete
½ stk hvitbete
2 fedd hvitløk
2 ss honning
4 ss balsamicoeddik
4 ss olivenolje
Salt og pepper
Aspargesbønner
1 ss smør
½ løk, hakket
1 ss smør
4 dl eplejuice, syrlig type
1 dl solbærsyltetøy
½ dl portvin eller rødvin (kan sløyfes)
1 kvist rosmarin (kan sløyfes)
Skaudråpær, smakes til
Maizena, til ønsket konsistens
Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader.
Skrell betene og del dem i grove båter. Skrell og knus hvitløkfeddene med bredsiden av kniven.
Bland beter, hvitløk, honning, olje og eddik i en passende ildfast form. Formen må ikke være for stor, betene bør ligge tett i tett. Krydre godt med salt og pepper og vend det hele godt sammen.
Dekk formen med aluminiumsfolie og bak betene midt i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter til betene er helt møre.
Smelt smør i en kjele, og surr løken blank på middels varme. Hell oppi eplejuicen og en grovkuttet kvist med rosmarin hvis du har. Skru opp varmen og la det koke inn til halvparten.
Ha deretter oppi solbærsyltetøyet og evt. portvin. La det koke inn litt til. Bruk noen dråper Skaudråpær som smaksforsterker.
Til slutt siler du sausen, og jevner til passe konsistens med Maizena. Helt til slutt har du oppi noen terninger kaldt smør, rør inn og ikke la det koke etterpå. Da blir sausen blank og velsmakende. Smak til med salt.
Stek ytrefileten i en stekepanne med 1 ss nøytral olje på medium høy varme til den er brunet ordentlig. Skru ned temperaturen til lav (4 av 9) og ha på et lokk eller aluminiumsfolie. Snu ytrefileten jevnlig. Har du steketermometer, så kan du steke den til kjernetemperatur på 55 grader. La kjøttet hvile i 10-15 min før servering.
Kutt av endene på aspargesbønnene og stek de på medium høy varme i en stekepanne med smør. Stek de i 3-4 min og topp bønnene med litt flaksalt.
#6
Honningkake
Antall personer: 4
Tidsbruk: 1 t og 20 min
Ingredienser:
450 g hvetemel
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
2 ts natron
1 ts salt
150 g brunt sukker
500 g honning
2 dl sterk kaffe
1,5 dl nøytral olje
2 stk egg
2 dl melis
2 ss saft av Haskap
Slik gjør du:
Bland mel, kanel, malt ingefær, natron, salt og brunt sukker i en bolle.
Rør sammen honning, kaffe og olje. Hell blandingen i bollen. Tilsett eggene og rør alt raskt sammen til en smidig røre.
Fordel røren i to 1-litersformer smurt med litt olje.
Stek kakene på 170 °C på nederste rille i ovnen i ca. 1 time.
Legg et bakepapir over kakene om de begynner å bli mørke på toppen.
Sjekk om kaken er ferdig stekt ved å stikke en trepinne eller spiss kniv inn i kaken. Henger det fortsatt røre på pinnen, trenger den litt lengre steketid.
Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den helt i formen på rist.
Løsne kaken fra formen med en kniv og hvelv den ut. Rør sammen melis, saft av Haskap og pynt kaken før servering.
Pakk honningkaken i folie og oppbevar den i kjøleskapet.
La den få romtemperatur før servering – da blir den mykere.
Tips 1: Er honningen veldig hard, kan den varmes ved å sette glasset i varmt vann en stund, eller sett det i mikrobølgeovnen et minutts tid.
Tips 2: Malt ingefær kan byttes ut med 1 ss revet frisk ingefær, eller tilsvarende finhakket syltet ingefær.
#7
Surdeigsbrød med eggerøre, speket ytrefilet av ullgris og snackpølse av alpakka
Antall personer: 4
Tidsbruk: 15 min
Ingredienser:
4 skiver surdeigsbrød
6 stk. egg
6 ss vann
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ss smør til steking
2 ss hakket frisk gressløk
4 skiver speket ytrefilet av ullgris
2 stk snackpølse av alpakka
Slik gjør du:
Knekk egg i en bolle, og visp dem sammen med vann, salt og pepper.
Smelt smør i en stekepanne på middels høy varme, og hell eggeblandingen i når smøret slutter å bruse.
Skyv eggerøren inn mot midten etterhvert som den stivner.
Skru av varmen og la eggerøra steke ferdig på ettervarmen fra stekepannen. Eggerøra fortsetter å steke/koagulere etter du har tatt den av stekepannen til den har blitt avkjølt. Pass derfor på at du ikke steker den for mye, slik at den blir tørr.
Finhakk gressløk og dryss over.
Server på surdeigsbrød med speket ytrefilet.
Vi håper det smaker!