Kjelår med gulrot, grønnkål og rødvinssaus

3 t   /   Middels


Kje er i sesong nå på våren, og det er virkelig en delikatesse! Hvis du ikke har smakt kje før, så anbefaler jeg deg å prøve. Smaken er mye mildere enn lam, og kan kombineres med utrolig mye. Her får kjeet selskap av gulrot, grønnkål og rødvinssaus, og sammen er dette et skikkelig festmåltid! Ønsker du mer tilbehør, så er ovnsbakte poteter en sikker vinner. Kok de evt først, så steker du de sammen med gulrøttene mens kjelåret hviler.


Ingredienser (4 porsjoner)


Slik gjør du

Gni kjøttet inn med litt olje, knust hvitløk, grovhakket rosmarin, salt og pepper. La det stå en halvtimes tid før du bruner kjøttet på alle sider i en panne. Stek videre i ovnen på 70 grader til kjernetemperatur på 57 grader. La det hvile i 20 min før du skjærer det opp. Evt kan du steke det i ovn på 120 grader, med folie over, og ta det ut på 55-56 grader, dersom det skal gå litt fortere.


Lag sausen: Stek løk og hvitløk til det er blankt, ha så i rødvin, rødvinseddik, rosmarin og laurbærblad. Kok inn til 1/4 og ha i kraften. Kok til du synes den er fyldig nok og smak til med salt og pepper, evt litt sitron hvis den er for fet i smaken.


Skrell gulrøttene til hasselback og kutt tynne skiver nesten gjennom, slik at den holder seg sammen. Et tips er å legge noen tynne spisepinner på hver side av gulrota for å ikke kutte hele veien gjennom. Pensle med smeltet smør og krydre med salt og pepper. Stek på 200 grader i 20-25 min, til de er akkurat møre. Dette gjør du mens kjelåret hviler.


Skrell resten av gulrøttene og kutt i biter. Kok de møre i lettsaltet vann. Ikke bruk mer vann enn at det akkurat dekker gulrøttene. Når de er møre, siler du av vannet, men tar vare på litt. Kjør gulrøttene med stavmikser sammen med smør, og spe på med kokevannet til glatt konsistens. Smak til med salt.


Ha 1 dl vann i en medium stor kjele og 1 ss smør og kok opp. Ha i grønnkålen og kok/damp til den så vidt begynner å falle sammen.


Følg Truls når han reiser rundt i Norge og besøker lokalmatprodusenter

InstagramFacebook