Sosekjøtt med kålstuing og ovnsbakte poteter

3 t   /   Enkel


Sosekjøtt er en kjent og kjær rett som du kan finne over hele Norges land. Den kalles noen steder kjøtt i mørke, som kommer av at kjøttet kokes i brun saus. Prinsippet er det samme uavhengig av om man har kjøtt fra storfe, lam, vilt eller svin.


Ingredienser (4 porsjoner)

Sosekjøtt og potet:


Skjær kjøtt i store terninger, ca. 3x3 cm. Skrell løken og skjær den i skiver.


Varm en stor kjele og ha i smør. Brun kjøttet slik at det får en god stekeskorpe rundt hele. Ikke ha for mye kjøtt av gangen i kjelen, men brun kjøttet i flere omganger. Krydre med salt og pepper. Ha det brunede kjøttet på en tallerken i mellomtiden.


Når kjøttet er ferdig brunet tilsetter du litt mer smør og steker løken til den er myk og begynner å bli gyllen. Dryss over hvetemel og la det steke med noen minutter. Tilsett kjøttkraft i 4 omganger og rør godt slik at du får en klumpfri saus.


Ha kjøttet i sausen og ha i laurbærblad. Legg på lokk og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2,5 time eller til kjøttet er mørt. Alternativt kan du sette kjelen i ovnen på 125 grader. Smak til med salt og pepper.


Skjær potetene i ønsket størrelse, eller bevar de hele dersom du har småpoteter. Bak de i ovn på 210 grader til de er gylne og møre, ca. 30 minutter, avhengig av størrelse. Alternativt kan du koke potetene dersom du foretrekker det.


Kålstuing:


Del kålen i terninger og kok den i saltet vann i ca 15 minutter, til den er gjennomkokt, men fortsatt har litt motstand i seg.


Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Rør godt sammen og stek i 1 minutt uten at det begynner å ta farge. Spe med kokekrat fra kålen og melken til du får en litt tykk saus. La sausen koke i 5 minutter før du har i den kokte kålen. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.


Følg Truls når han reiser rundt i Norge og besøker lokalmatprodusenter

InstagramFacebook