Bli kjent med rotgrønnsaker!

PORTRETTINTERVJU

Hva heter du?

Rotgrønnsaker.


Når er dere i sesong?

Litt avhengig av hvor i landet og type, så høstes vi fra tidlig sommer til utpå høsten. Men vi er svært lagringsdyktige, slik at vi er tilgjengelige nesten hele året. Aller best er vi på høsten da!


Dere kan vel regnes å være selve grunnstammen i norsk kost?

Vi har en viktig plass i norsk matkultur ja og har blitt brukt i generasjoner i tradisjonelle norske retter, slik som raspeballer, kålrotstappe, lapskaus og betesuppe, for å nevne noe. Det er nok fordi vi er så tilgjengelige, generelt er billige og har så mange bruksområder.


Hva er det som gjør at dere er så gode på smak?

Det skyldes både at det er kaldt i Norge, slik at vi får gro sakte, og at det er lyst lenge om sommeren. Norges kalde klima gjør også at det er få skadedyr og insekter, som gjør at vi trenger lite plantevernmidler.


Dere har jo lang tradisjon, men hvordan brukes dere i dag?

Vi er både tradisjonelle og trendy, så vi brukes på stadig mer oppfinnsomme måter; revet i pai, bresert, syltet og fermentert. Dette er anvendelig mat, som både kan lages avansert, eller veldig enkelt. Godt blir det uansett!


Dere er jo mange - men hvem er dere egentlig?

Noen av oss er svært godt kjente, mens andre er litt mindre kjente. Vi er i hvert fall gulrot, pastinakk, persillerot, beter, jordskokk, pepperrot, skorsonnerot, reddik, kålrot, knutekål, nepe og sellerirot.