Vi var på besøk hos Telemarklam

Hos Telemarklam i Fyresdal i Vest-Telemark møtte vi Bjørg og Kim, som gav oss en fin omvisning på gården deres, Taraldlien gard. I naturskjønne omgivelser og strålende solskinn startet vi med en kaffe og en prat, før vi hilste på dyra og kikket nærmere på gården og hvordan de driver.


Bjørg og Kim fra Telemarklam

Fakta om gården 

Taraldlien gard er svært gammel og første gangen gården ble omtalt var i 1459. Gården har i mange generasjoner gått i arv i Bjørgs familie og har siden 2009 vært drevet av Bjørg og Kim.


De begynte med sau i 2010 og har i dag rundt 160 sau som vinterfôres og 300 lam årlig. Sauene og lammene går på fjellbeite hele sommeren, og har hele 65 000 mål å boltre seg på. I tillegg til egne lam, foredler og selger Telemarklam også kjøtt fra andre sauebønder i Vest-Telemark.


Det er nå totalt 11 utvalgte bønder som alle har samme strenge krav til dyrevelferd, kvalitet og fjellbeite.

Se video fra besøket og å se hvor vakkert det er på Taraldlien gard!


Sommerbeite på fjellet

Bjørg og Kim er veldig opptatt av god dyrevelferd og å utnytte beiteressursene på best mulig måte. Gjennom vinteren har sauene deres fritt valg mellom å være inne i fjøset eller utendørs, og hele sommeren lever de det gode liv på Vestheia. På sommerbeite får lammene fortsatt melk av sin mor samtidig som de fråtser i saftig vegetasjon med masse gode urter. Det mener Bjørg og Kim at du kan merke på smaken! 


Fikk lokalmat-gründerpris

Og det har de trolig rett i, for i 2022 vant de prisen for årets lokalmatgründer. Det gjorde de blant annet fordi de bruker hele dyret i deres produksjon av pinnekjøtt. Dette gir pinnekjøtt med god variasjon i mengde kjøtt og fett på stykningsdelene, slik at du har pinnekjøtt for enhver smak i familieselskapet. I tillegg har de fått svært gode tilbakemeldinger på smaken på kjøttet, noe som deres beite i ren, norsk natur er en viktig faktor til.


Pinnekjøtt hele året

Etter en fin seanse ute blant dyrene tok vi turen inn for å lage noen nye retter med pinnekjøtt. For pinnekjøtt er for mange først og fremst noe man spiser rundt jul og nyttår. Men både vi og Telemarklam mener at man gjerne kan spise pinnekjøtt resten av året også.


Truls disket derfor opp tre nye retter med pinnekjøtt som vil smake godt alle årstider og som ikke er for tradisjonelle. Se oppskrifter under.

Relatert innhold